четвъртък, март 23, 2006

Какво я чака Македония?

Страничен поглед

Напоследък се радвам че има много за четене в Македонския Интернет.

Очаквам нещо всеки момент да се случи там. Какво точно не знам, но външните признаци са налице:

1. В Македонския интернет ври и кипи. В стотици блогове стотици млади хора пишат, пишат всеки ден и обсъждат всички проблеми на обществото от най-несериозните до най-сериозните.
2. Във вестниците излязоха на мода т.нар. колумнисти - журналисти и интелектуалци, които се надпреварват да радват читателите с менията си. Пишат се критични, нетърпеливи статии, старата генерация с нейния абстрактен есеистичен стил все по-малко има думата.
3. Във вестниците се публикуват грамадни статии, които просто няма как да се съберат в един брой. Най дългата такава статия видях във вестник Вест (от 21 части!).

Това ми напомня нашата последна трескава година на перестройката, когато беше съвсем нормално да помъкнеш към къщи едно кило руски вестници и да четеш цяла вечер, без да обръщаш много внимание на други явления от живота като футбол, риболов, жени и хобита. Напомня ми за 90-та година, когато освен че човек мъкнеше по едно кило разноцветни вестници у дома, по телевизията не даваха нищо друго освен новини, но и на никой нищо друго не му се гледаше. На закуска, на обяд, на вечеря - новини, новини, новини. Тоя порой от новини не идеше от само себе си. Пораждаше го нечовешкият, невероятният глад за информация, който имахме, като алкохолици, усетили убийствен глад след дълбок сън.

Македония се готви за нещо.


Македония - Пиянството на един народ, 23-март-2006

1 коментар:

Стойчо каза...

16 години разлика?....

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)