четвъртък, март 02, 2006

Българи - юнаци :-(

Наскоро попаднах на спомените на граф Игнатиев (под формата на писма до жена му) за Руско-Турската война от 1878 година. Учудих се че нищо не знам за тях и че не съм ги чел. После ги четох цяла нощ и разбрах защо нищо не знам за тях. Малък цитат:

"Трябва да се каже истината, че българите често ни компрометират: зад Балкана отрядите на Гурко ходиха в различни направления за да саботират жп линиите, да търсят турски войски и прочее. Щом обаче на хоризонта се появяваха нашите казаци или драгуни, веднага българите се нахвърляха върху местните турци и палеха домовете им. Горящите турски села следваха пътя на нашата кавалерия. Когато тя се отдалечаваше, турците веднага се връщаха и отмъщаваха на българите за своето унижение и разорение, изколвайки цялото християнско население. Работата е там, че българите ставаха храбри и кръвожадни, надявайки се на присъствието на нашите войски, като не очакваха присъствието на последните да е само временно."

Спомените (на руски език) се намират тук :

http://militera.lib.ru/db/ignatyev_np/index.html

3 коментара:

Господин И каза...

Комита, съмнявам се, че има човек или нация на света, която не се налива с бабаитлък, когато големия й батко е до нея да я пази... :)

Стойчо каза...

Илия, със сигурност е така – важното е да го кажем свободно:-)

Стойчо каза...

Да МОЖЕМ да го кажем свободно:-)

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)